Ninja, het mystieke figuur uit het oude Japan , spreekt tegenwoordig tot ieders verbeelding. Hij dient als basis voor kinderfiguren in de vorm van bijvoorbeeld een vechtende schildpad-ninja of 3 kleine ninja-broers in Hollywood-kinderfilms. Ook Martial artists kijken met een zeker ontzag en respect op naar deze vechtmachine uit het verleden. Zoals steeds is er een verschil tussen fictie en realiteit. De ninja was inderdaad zeer bedreven in zijn vechtkunst , maar hij was ook meer dan louter vechtmachines , hij was bijvoorbeeld één met de natuur. Hierdoor was hij in staat zijn tegenstanders op het verkeerde been te brengen , waardoor hij aanzien werd als een tovenaar.

Koester iemands hart met geduld. Verbeter en moedig aan met eindeloze volharding en dat is wat een ware ninja is - citaat van Toshutsugu Takamatsu , 33ste soke van de Togakure Ryu.

Bujinkan Budo Taijutsu bevat de kennis van de ninja en geeft aan iedere Martial artist de mogelijkheid om op een realistische wijze te trainen in hun krijgskunst.

Algemeen wordt deze krijgskunst ook omschreven als ninjutsu of ninpo , met andere woorden de krijgskunst van de ninja. Hoewel dit ook juiste algemene omschijving is, moet er toch op gewezen worden dat Bujinkan Budo Taijutsu bestaat uit 9 scholen, waarvan er eigenlijk slechts 3 ninjustu-scholen zijn: 

Naam SchoolVertalingType School
Togakure RyuVerborgen deur schoolNinpo Taijutsu
Gyokko RyuJuwelen tijger schoolKosshijutsu
Kukishinden RyuNegen demonen schoolHappo Hikenjustu
Koto RyuTijger Neerslaan schoolKoppojutsu
Shidenfudo RyuOnverplaatsbaar Hart schoolDakentai Jutsu / Jutaijutsu
Takagi Yoshin RyuHoge boom , verheven hart schoolJutaijutsu
Gikan RyuWaarheid , loaliteit and gerechtigheid schoolKoppojutsu
Gyokushin Ryu Juwelen hart schoolKosshijutsu / Iga Ryu Ninjutsu
Kumogakure RyuVerbergen in de wolken schoolNinpo

Takamatsu Toshitsugu Sensei

Takamatsu was de leraar van Hatsumi Sensei.

Ook gekend als Moko no Tora (de Mongoolse tijger) en als de laatse echte ninja.

Geboren op 10 maart 1887 en stierf op 2 april 1972.

Hij begon zijn martial art training bij zijn grootvader Toda Shinryuken Masamitsu , 24 ° Soke van Shidenfudo Ryu

Dr Masaaki Hatsumi

Geboren te Noda op 2 december 1931.

Na het beoefenen van meerdere martial arts stijlen zoals judo, karate, aikido, etc., kwam Hatsumi op 26-jarige leeftijd in contact met Takamatsu sensei. Na 15 jaar van toegewijde training gaf Takamatsu sensei de grootmeester scrolls door aan Hatsumi. Zodoende werd hij niet alleen de 34ste grootmeester van Togakure Ryu, maar werd hij ook grootmeester van de 8 andere scholen. In 1972 richtte hij dan de Bujinkan Dojo op en na verloop van tijd opende hij zelfs de deuren van het ninjutsu voor het Westen.